Over ons

Even voorstellen: De FAMCAT ploeg.

Van links naar rechts:

Cathy, Annick, Lydia, Xander, Sandra, Tom, Lieve, Timo, Edmond, Michel, Mgr. Bonny, Pieter, Madeleine, Jan, Yves, Daniëlla,Wilfried, E.H. Louis van Lommel (pastoor kathedraal)

Wie ontbreekt nog op de foto:  Maithé, Loïc, E.H. Bart Paepen – voorganger van de FAMCAT-familievieringen, Dirk, Machteld, Alex, Martha.

Deze ploeg bruist van de energie en gaan graag met jongeren op tocht om hen de weg te wijzen naar God. Elk met zijn eigen bijdrage van persoonnlijke talenten en geïnspireerd door Jezus staan zij telkens opnieuw klaar om vormelingen, 1ste communicanten, minnetjes, tussers en plussers, te begeleiden op een ontdekkingstocht door het geloof.

Klik op de naam van de catechist om meer over hen te weten te komen.

EINDVERANTWOORDELIJKE

Van opleiding een ergotherapeut, engageerde zich Pieter gedreven door zijn christelijke inspiratie en zijn sociale bewogenheid als parochiaal medewerker in de kathedraal van Antwerpen. Al snel liet hij zich opmerken door zijn creatieve aanpak en zijn gave om anderen te enthousiasmeren. Hij kreeg dan ook terecht de leiding van de catechese voor de stadskern Antwerpen toegewezen. Gesteund door Tim en de catechisten wist Pieter de catechese verder uit te bouwen tot een echt familie-gebeuren voor kinderen van elke leeftijd én voor de ouders. Daarbij is Pieter, gesteund door zijn vrouw Edith, via de St-Egidiusgemeenschap ook nog aktief geëngageerd bij de jongerenwerking “de Friends”, het armen- en daklozenrestaurant “Kamiano” en het rusthuis “Simon en Hanna”. Deze duivel-doet-al is dan ook nog eens trotse vader van twee flinke zonen David en Jonatan!! We kunnen ons geen betere leiding dromen met iemand die vriendschap zó centraal stelt in zijn leven en die hardop durft dromen over een vreedzame wereld !

Samen met Lieve studeerde Tom regentaat godsdienstwetenschappen in Antwerpen. Momenteel geeft hij les in Het Heilig hart instituut te Kalmthout alwaar hij Godsdienst, geschiedenis en soms ook Nederlands geeft. Halfweg de jaren ’90 vervoegde hij het catecheseteam van de kathedraal. Hij is een “echte” jeugdbegeleider op alle vlakken. Op school leidt hij tal van projecten. Onderandere een ware filmploeg. Volgend jaar in 2015 zal zijn tweede film van de productieband rollen. Verder trok hij jarenlang als cm-leider met jongeren op kamp op tal van bestemmingen. zijn geliefkoosde plekken zijn echter de Zwitserse Alpen en het mooie Italië. Eeen vakantieperiode waar Tom gewoon thuis is, bestaat niet. Verder houdt hij massaal van het goede leven, een lekkere trappist, lekker eten en de ranke lijnen van Italiaanse wagens.

Plussers

Lidia, Maithé en Loic deden al enkele jaren geleden hun vormsel in de kathedraal, vonden hun weg bij de Plussers en helpen ondertussen ook mee in de catechese door te zorgen voor de Minnetjes.

voorganger van de FAMCAT-familievieringen
Eerste Communie - Vormsel

Deze vrolijke violist uit Nederland komt al een tijdje onze ploeg versterken, ook z’n drie kinderen zijn graag geziene aanwezigen op de familiezondagen. Een belangrijke taak voor Xander is het muzikale niveau van onze catecheseploeg optrekken. Hij wil graag ook de kinderen muzikaal helpen.Xander Nichting

Vormsel - Tussers

Eerder toevallig kwam hij in 1998, van over het water, de kathedraal binnen gelopen. Een groep vormelingen van Linker Oever dreigde zonder catechese te vallen. Wilfried trok zich hun lot aan en stapte op ons af. De groep kreeg een onderkomen en Wilfried werd catechist. Natuurlijk is dit niet helemaal toevallig. Wilfried neemt het altijd op voor wie in nood is en staat altijd klaar om in te springen waar nodig. In 2007 stopte zijn carrière als godsdienstleraar in de lagere school waardoor hij zich nu volledig kan geven aan zijn dubbele passie: zijn buitenverblijf in Rochfort en natuurlijk ook de catechese. Creativiteit en warme vriendschap zijn zijn grootste troeven.

Vormsel - plussers

Hij is al vele jaren (sinds 1992) catechist in de kathedraal samen met zijn vrouw Lieve. Een echt(e) steunp(il)aar in de groep. Hij gaat geen enkele nieuwe uitdaging in de catechese uit de weg en zijn grote droom is een groep gelovige jongeren uit te bouwen van alle leeftijden. Hij houdt van Finland, lekker eten, leuke stripverhalen en de plussers. Hij wordt met de jaren wat grijzer, maar ook steeds een beetje wijzer.

Moeder van Morgaine die haar vormsel deed in 2011 en sindsdien bij de Plussers is. Ook Tanja zal mee werken aan de Plussersgroep. Zij heeft lange tijd in de parochie meegewerkt in Duitsland, vanwaar ze afkomstig is en gelooft erg in het belang om onze jongeren te steunen in hun geloofsgroei.

Eerste communie - vormsel

In 2006 kwam ze als moeder van een vormeling in de groep terecht. Ze bleef na dat jaar terugkomen, maar dan nu als catechist bij de eerste communicanten. Op korte termijn ontpopte ze zich als een steun en toeverlaat voor kinderen, ouders en mede-catechisten. Wat een aanwinst voor de groep!

kookploeg plussers + recepties familiezondag
keukenploeg - recepties
Vormselcatechese en keukenploeg
Ouders - Vormsel

Wij zijn Dirk Ogiers en Machteld Vanhulle, de ouders van Bram en Quinten die in mei 2011 gevormd werden in de kathedraal.Gebeten door het enthousiasme én de ernst waarmee de catechistengroep de voorbereidende taak op zich nam,wilden we er graag deel van uitmaken.Ook om ons geloof opnieuw wat daadwerkelijker te beleven. Momenteel ondersteunen we of springen we in waar nodig

Wanneer we in 2002 een oproep lanceerden in de kathedraal om ons, toen nog kleine groepje catechisten, bij te springen, was Gerda onmiddellijk bereid om te komen helpen. Zij stond zo mee aan de groei van de catechistenploeg. Ze werkt veel achter de schermen en is volop betrokken met hart en ziel bij de werking van de catechese. Elk jaar zorgt ze voor de grootse verrassing van de catechese met een zelf-geknutseld aandenken voor alle vormelingen. Benieuwd wat er dit jaar weer uit de bus komt?

Vormsel Jan Van Den Eynde

Hij is de catechist waar je letterlijk en figuurlijk niet naast kan kijken. Hij staat er werkelijk. Op hem kan je bouwen. Als voornaamste kenmerk willen we zijn openhartigheid en groot hart melden. In 2008 vierde hij zijn 25e jaar als catechist van de kathedraal en overtroeft hiermee alle anderen.

keukenploeg
plussers,kookploeg,recepties familiezondag
Vormsel

Michel Fondu werkt bij de brandweer van Antwerpen als Administratief coördinator. Ook is hij als bibliothecaris verantwoordelijk voor de vakbibliotheek van de brandweer. Hij geeft nu al enkele jaren catechese aan de vormelingen en is hierdoor zo geraakt dat hij ook besloten heeft om leermeester godsdienst te worden voor het lager onderwijs. Verder schrijft hij ook voor Kerk en Leven als redacteur voor het gedeelte van de stadskern Antwerpen.

Eerste communie - ouders

Als parochiesecretaris van de kathedraal werkte Pascale gedurende 5 jaar als eindverantwoordelijke van de catechese. In 1992 nam ze de fakkel over van Johan Govaerts en gaf deze door aan Pieter Wieërs in 1997. Ze richtte heel veel nieuwe initiatieven op zoals de eerste communievoorbereiding voor verschillende stadsscholen en maakte van de catechese een kerk- en maatschappijbetrokken voorbereiding. De familievieringen en bijenkomsten met ouders kregen door haar ook een nieuwe impuls. Als we vandaag met enige fierheid kijken naar onze groep, hebben we dit zeker mede aan haar te danken. Vandaag is ze verantwoordelijke voor het parochiecentrum en werkzaam in het RVT Nottebohm . Verder is ze oprichtster en steunpilaar van Kamiano (daklozenrestaurant Sant’ Egidio) en moeder van 3 flinke zonen.

Eerste communie - vormsel - plussers

Haar gulle lach en doorzettingsvermogen zijn fenomenaal. Altijd open voor nieuwe dingen. Zij is een gepassioneerde kunstenares in de vriendschap en hierdoor het bindweefsel van het ‘catecheseteam’. Als godsdienstleerkracht voor de lagere school heeft zij een enorme ervaring en kennis die ons in de catechese dikwijls goed van pas komt. Naast de vele jaren vormselcatechese is zij ook de drijvende spil van de eerste communievoorbereiding en een voortrekker van de plussers. Met Timo aan haar zijde is niets haar teveel!

Eerste communie - vormsel

Wanneer haar dochter, Eva, enkele jaren geleden in het huwelijksbootje stapte met een Amerikaan en overzee ging wonen, stopte er plotseling een catechist! Een uitzonderlijke gebeurtenis die we niet zomaar konden accepteren, omdat Eva een vaste waarde was geworden. Gelukkig zag haar moeder de ernst van de zaak in en sprong onmiddellijk in de bres om Eva te vervangen. Ondertussen heeft ze haar eigen plaats in het team meer dan fantastisch ingenomen. Deze verantwoordelijkheidszin en bereidwilligheid om ons verder te helpen tekent Madeleine als catechist en teamgenoot. Ze staat altijd paraat en heeft een groot geloof. Stil, eerder onopvallend, maar rotsvast.

Webmaster

Als betrokken ouder meegegaan op vormselweekend in 2006, waar hij de catechesemicrobe te pakken kreeg. Vaak te vinden in de School van het Evangelie en bezielde vormgever en webmaster van www.famcat.be.